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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
03/06/1997 |
Data da última atualização: |
05/08/2019 |
Autoria: |
ANDRÉA, M. M. de; MATALLO, M. B.; TOMITA, R. Y.; LUCHINI, L. C. |
Afiliação: |
MARA MERCEDES DE ANDRÉA, Instituto Biológico - IB/Centro de Radioisótopos; MARCUS BARIFOUSE MATALL0, Instituto Biológico - IB/Seção de Herbicidas; RÚBIA VURI TOMITA, Instituto Biológico - IB/Centro de Radioisótopos; LUIZ CARLOS LUCHINI, Instituto Biológico - IB/Centro de Radioisótopos. |
Título: |
Effect of temperature on dissipation of [14C] atrazine in a Brazilian soil. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 32, n. 1, p. 95-100, jan. 1997. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Efeito da temperatura na dissipação de [14C] - atrazina em solo brasileiro. |
Conteúdo: |
The soll dissipation of lhe herbicide "C-atrazine was studied by solvent extraction, thin-!ayer chromatography and radiometric techniques. Resu!ts here presented show it was direct!y proportional to lhe temperature increases. As lhe temperature increased, !ess extractable and more bound residues were detected. At lhe end of lhe incubation period, soll extracts contained main!y atrazlne but also lis hydroxyderivative at 10°C and 20°C, and more hydroxyatrazine than atrazine at 30°C and 40°C. The calcu!ated Arrhenius activation energy was ver)' high (96 Id. moI 4) proving the predominance of chemical reactions favouring lhe hydro!ysis. Exp!oratory ana!ysis of the soll bound residues detected more than 90% as hydroxyatrazine, in a!i difíerent temperature samples. Resu!ts suggest that in a soll with lhe characteristics of the soll here studied and at temperatures higher than 20°C, atrazine wou!d not be a free contaminant because chemical degradation wou!d resu!t on!y in the non-phytotoxic hydroxyatrazine, either as avai!able or as bound residues. |
Palavras-Chave: |
Contaminacao do solo; Degradacao quimica; Dissipacao; Dissipation; Residues; Soil contamination. |
Thesagro: |
Resíduo. |
Thesaurus Nal: |
chemical degradation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/6010/1/pabJAN10.pdf
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Marc: |
LEADER 01908naa a2200265 a 4500 001 1089589 005 2019-08-05 008 1997 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aANDRÉA, M. M. de 245 $aEffect of temperature on dissipation of [14C] atrazine in a Brazilian soil. 260 $c1997 500 $aTítulo em português: Efeito da temperatura na dissipação de [14C] - atrazina em solo brasileiro. 520 $aThe soll dissipation of lhe herbicide "C-atrazine was studied by solvent extraction, thin-!ayer chromatography and radiometric techniques. Resu!ts here presented show it was direct!y proportional to lhe temperature increases. As lhe temperature increased, !ess extractable and more bound residues were detected. At lhe end of lhe incubation period, soll extracts contained main!y atrazlne but also lis hydroxyderivative at 10°C and 20°C, and more hydroxyatrazine than atrazine at 30°C and 40°C. The calcu!ated Arrhenius activation energy was ver)' high (96 Id. moI 4) proving the predominance of chemical reactions favouring lhe hydro!ysis. Exp!oratory ana!ysis of the soll bound residues detected more than 90% as hydroxyatrazine, in a!i difíerent temperature samples. Resu!ts suggest that in a soll with lhe characteristics of the soll here studied and at temperatures higher than 20°C, atrazine wou!d not be a free contaminant because chemical degradation wou!d resu!t on!y in the non-phytotoxic hydroxyatrazine, either as avai!able or as bound residues. 650 $achemical degradation 650 $aResíduo 653 $aContaminacao do solo 653 $aDegradacao quimica 653 $aDissipacao 653 $aDissipation 653 $aResidues 653 $aSoil contamination 700 1 $aMATALLO, M. B. 700 1 $aTOMITA, R. Y. 700 1 $aLUCHINI, L. C. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 32, n. 1, p. 95-100, jan. 1997.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
20/07/2000 |
Data da última atualização: |
16/12/2011 |
Autoria: |
SOUZA, F. X. de. |
Título: |
Spondias agroindustriais e os seus métodos de propagação. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: EMBRAPA - CNPAT: SEBRAE/CE, 1998. |
Páginas: |
28 p. |
Série: |
(EMBRAPA - CNPAT. Documentos, 27). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As principais spondias de ocorrencia no Nordeste do Brasil sao Spondias mombin L. (cajaraneira), Spondias tuberosa Arr. Cam. (umbuzeiro) e Spondias spp. (umbu-cajazeira e umbugueleira), todas fruteiras tropicais em fase de domesticacao e com grande potencial para exploracao agroindustrial. Os frutos sao do tipo drupa, tem boa aparencia, qualidade nutritiva, aroma e sabor agradavel, muito apreciados para o consumo como fruta fresca ou processados como polpas, sucos, doces, nectares, picoles e sorvetes. |
Palavras-Chave: |
Ambarella; Cajacana; Ciriguela; Metodos de propagacao; Propagacao; Propagacao assexual; Propagacao sexual; Propagation methodos; Propagation methods; Red mombim; Red mombin; Umbu-caja; Umbuguela; Yellow mombim; Yellow mombin. |
Thesagro: |
Cajá; Cajarana; Umbu. |
Thesaurus NAL: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01432nam a2200361 a 4500 001 1422312 005 2011-12-16 008 1998 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSOUZA, F. X. de 245 $aSpondias agroindustriais e os seus métodos de propagação. 260 $aFortaleza: EMBRAPA - CNPAT: SEBRAE/CE$c1998 300 $a28 p. 490 $a(EMBRAPA - CNPAT. Documentos, 27). 520 $aAs principais spondias de ocorrencia no Nordeste do Brasil sao Spondias mombin L. (cajaraneira), Spondias tuberosa Arr. Cam. (umbuzeiro) e Spondias spp. (umbu-cajazeira e umbugueleira), todas fruteiras tropicais em fase de domesticacao e com grande potencial para exploracao agroindustrial. Os frutos sao do tipo drupa, tem boa aparencia, qualidade nutritiva, aroma e sabor agradavel, muito apreciados para o consumo como fruta fresca ou processados como polpas, sucos, doces, nectares, picoles e sorvetes. 650 $aSpondias 650 $aCajá 650 $aCajarana 650 $aUmbu 653 $aAmbarella 653 $aCajacana 653 $aCiriguela 653 $aMetodos de propagacao 653 $aPropagacao 653 $aPropagacao assexual 653 $aPropagacao sexual 653 $aPropagation methodos 653 $aPropagation methods 653 $aRed mombim 653 $aRed mombin 653 $aUmbu-caja 653 $aUmbuguela 653 $aYellow mombim 653 $aYellow mombin
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Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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